Live Medic


Dr. Péli Rita

Orvosi diplomámat "cum laude" minősítéssel a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem 1983-ban.
Jeles eredményű radiológus szakvizsgát 1988-ban tettem.
1986 óta végzek ultrahang vizsgálatokat. Először az általános vizsgálatokban szerzetem gyakorlatot (hasi UH, nyaki és végtagi erek), majd 1990 óta gyakorlatomat tovább bővítettem az emlő és az ízületek UH vizsgálatával.

Munkahelyeim:

 • A diploma megszerzésétől 23 éven át a Jahn Ferenc Kórház Radiológiai Osztályán dolgoztam, ahol az orvosi hierarchia minden szintjén tapasztalatot szereztem, a segédorvostól az osztályvezető főorvosi szintig.
 • 2006 óta a Bajcsy Zsilinszky Kórház Radiológiai Osztályának vagyok főorvosa.
 • Az elmúlt évek folyamán törekedtem rá, és munkahelyeimen rendszeresen lehetőséget is kaptam arra, hogy tudásomat különböző tanfolyamokon, kongresszusokon bővítsem. Többek között részt vettem számos Magyar Radiológiai és Európai Radiológiai (ECR) kongresszuson. Hallgatója voltam az angol radiológusok által szervezett „Royal College” előadásoknak és az európai emlődiagnosztikai szekció EUSOBI rendezvénysorozatainak is.
 • 2014. februárja óta a Live Medic Szakorvosi Magáncentrum ultrahangos szakorvosaként is dolgozom. Külön örömömre szolgál, hogy XVIII. kerületi lakosként ennek az európai szintűen felszerelt, családias hangulatú szakrendelőnek a munkatársa lehetek.

  Nem véletlen, hogy az ultrahangvizsgálat a legszélesebb körben elterjedt képalkotó diagnosztikai eljárás. Előnye, hogy gyors, fájdalmatlan és nem jár sugárterheléssel. Számomra is az ultrahang diagnosztika a képalkotó diagnosztikai eljárások legcsodálatosabb módszere, hiszen néhány perc alatt a páciens feje búbjától a lába ujjáig bármely testrészről szerezhetünk fontos információt, és előkészületet csupán a hasi ultrahangvizsgálat igényel. Én is vallom azt, ami radiológusoktól többször elhangzik, hogy egy jó ultrahangvizsgálathoz csupán két fej szükséges: egyik egy ultrahangos vizsgálófej, a másik a vizsgáló orvos feje, aki képes a betegtől szerzett információ és az ultrahangkészülékből nyert kép szintetizálásával a helyes diagnózishoz jutni.

  Vizsgálatok:

 • A hasi és kismedencei UH alkalmas a máj, az eperendszer, a vesék, a hasnyálmirigy, a lép és a hasi nagyerek, valamint a kismedencei szervek, ivarszervek megítélésére. A pontos diagnózishoz nagyon fontos, hogy a beteg a vizsgálat előtt 6 órával ne egyen, sok szénsavmentes vizet igyon, és telt hólyaggal érkezzen.
 • A nyaki erek Doppler vizsgálatán túl lehetőségünk van a végtagok ütőereinek és visszereinek UH vizsgálatára is. Ezeknél a vizsgálatoknál véleményt tudunk adni az erek falának állapotáról, esetleges szűkületekről, illetve a vénákban a trombózisról és a trombózis utáni állapotokról.
 • A pajzsmirigy és a nyaki lágyrészek UH vizsgálatánál, a pajzsmirigyen kívül, vizsgáljuk a nyálmirigyeket, a nyaki nyirokcsomókat is.
 • Az ízületi UH vizsgálatoknál a csontok által nem takart porcfelszínekről, az ínakról és az izületi szalagokról tudunk véleményt mondani.
 • Az emlők UH vizsgálata a fiataloknál elsőként választandó vizsgálati módszer. 35 év felett csak a mammográfiás vizsgálatok kiegészítéséhez alkalmazzuk. Ebben a korban az emlő szűrő jellegű vizsgálatára az ultrahang már nem alkalmas, mivel az emlőrákok bizonyos típusai a korai időszakban UH jelet még nem adnak. • add hit counter to website
  2014  Live Medic      Copyright : Cardiomed